În România, în fiecare zi din 2018 au fost raportate aproape 100 de cazuri de violență domestică, conform unei statistici IGRP.

Din cele 35 623 de reclamații raportate în 2018, faptele de ″lovire și alte violențe″ ocupă o felie generoasă de 58,6%, 75% din totalul infracțiunilor producându-se la domiciliu. Tot IGRP ne spune că în 2018 au fost emise 3.438 de ordine de protecţie, doar 1% din ele fiind  eliberate la solicitarea procurorului sau a altor instituţii cu atribuţii în domeniu, restul fiind eliberate la solicitarea victimelor. Mai mult decât atât, este important de menționat faptul că 90% dintre victimele care cer ordine de protecție sunt femei.

Deși 24% dintre românce susțin că au fost victime ale agresiunii domestice de-a lungul vieții, doar 1% au apelat vreodată la serviciile sociale oferite în sistemul public. În plus, conform datelor statistice, în 2017 doar 4% din persoanele acuzate de violență domestică au ajuns în instanță. De multe ori, victimele își retrag plângerile, iar în lipsa plângerilor organele competente nu mai pot continua urmărirea penală. Focul se stinge rapid, uneori cu complicitatea rudelor, vecinilor, prietenilor obișnuiți sau indiferenți la abuzurile domestice, iar agresorul se alege cu un avertisment sau, în cel mai rău caz, cu o amendă pe care o va plăti tot din banii familiei.

În statele din Uniunea Europeană, potrivit unui raport realizat de Agenția pentru Drepturile Fundamentale a Uniunii Europe, ″una din 10 femei a suferit o formă de violență sexuală începând cu vârsta de 15 ani, iar una din 20 a fost violată. Mai mult de una din cinci femei a fost supusă violenței fizice și/sau sexuale de către partenerul de viață actual sau anterior și mai mult de una din 10 femei declară că a fost supusă unei forme de violență sexuală de către un adult, înainte de a împlini 15 ani. Cu toate acestea, trebuie menționat că numai 14 % dintre femei au raportat poliției cel mai grav incident de violență în cuplu și numai 13 % au raportat poliției cel mai grav incident de violență provocat de altcineva decât partenerul de viață.″

Alte date despre violența domestică: 

 • 1 din 4 femei din România a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său cf. unui raport Agenția pentru Drepturile Fundamentale ale UE, 2014;
 • 4 din 10 români spun că au întâlnit printre cunoștințe cazuri de violență în familie. Dintre acestea, în majoritatea cazurilor persoana agresată era soția cf. unui sondaj de opinie realizat de Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între femei și bărbați;
 • 32% dintre români sunt de acord și tind să fie de acord cu afirmația “violența domestică e o chestiune privată și trebuie rezolvată în familie″, 26% sunt de acord sau tind să fie de acord cu afirmația “violența în familie este provocată de victimă”, 23% sunt de acord sau tind să fie de acord cu afirmația “femeile inventează sau exagerează adesea cu plângerile de abuz sau viol”, 18% consideră că forțarea partenerului să întrețină relații sexuale este “greșit, dar nu ar trebui să fie împotriva legii”, 26% consideră “greșit, dar nu ar trebui să fie împotriva legii” expedierea de e-mail-uri cu conținut sexual explicit nedorit, iar 29% afirmă că atingerea unei colege/unui coleg într-un mod nepotrivit sau nedorit este “greșit, dar nu ar trebui să fie împotriva legii” cf. eurobarometru special asupra violenței de gen, publicat în noiembrie 2016;
 • iar 30,9% din români sunt de acord cu afirmaţia că „femeile mai sunt bătute şi din vina lor”, cf unui studiu INSCOP din 2013.
 • specialiștii estimează că doar 25% din victime depun plângeri penale împotriva agresorilor.

În ceea ce privește violul, eurobarometrul special pentru violența de gen, publicat în noiembrie 2016 arată o statistică înfiorătoare: 55% dintre români cred că violul este justificat în anumite circumstante.

Captură de ecran din 2019.03.08 la 14.48.24

Ce înseamnă asta? Că România e pe primul loc la justificarea violului printre țările din Uniunea Europeană. 

 • 30% dintre români consideră că violul poate fi justificat atunci când este vorba despre consumul de alcool sau stupefiante;
 • 26% dintre români consideră că violul poate fi justificat dacă victima se duce acasă de bunăvoie cu cineva;
 • 25% dintre români consideră că violul poate fi justificat dacă victima poartă haine provocatoare, sexy;
 • 22% dintre români consideră că violul poate fi justificat dacă victima nu spune în mod explicit NU sau nu se opune fizic;
 • 20% dintre români consideră că existența mai multor parteneri sexuali poate justifica violul;
 • 16% dintre români consideră că violul poate fi justificat atunci când victima merge singură pe străzi noaptea.

În lumina acestor statistici, mi-ar plăcea ca, dincolo de flori, bomboane de ciocolată și urări de la mulți ani (pe care le consider firești și care sper că ajung la femeile iubite nu doar de 8 martie, ci și în viața de zi cu zi), 8 martie să fie mai mult despre conștientizarea și combatarea violenței împotriva femeilor, despre egalitate de gen, respect și suport. 

De 8 martie mi-ar plăcea să văd mai multe campanii de conștientizare a violenței domestice, mai multe voci care să spună fără ezitare că violența asupra femeilor este inacceptabilă. De netolerat. De nejustificat.

De 8 martie mi-ar plăcea să văd mai mulți bărbați care susțin lupta împotriva violenței, care vorbesc deschis despre problema violenței domestice în societatea românească, care lasă la o parte solidaritatea masculină și spun clar și răspicat că agresorii nu au nicio justificare.

De 8 martie mi-ar plăcea să văd cum instituțiile statului desfășoară campanii de conștientizare a violenței asupra femeilor.

De 8 martie mi-ar plăcea să văd mai multe discuții despre femeile care au schimbat lumea.

De 8 martie mi-ar plăcea să citesc mai mult despre bărbații care, de-a lungul vremii, au sprijinit femeile și mișcările feministe și, alături de ele, au făcut posibilă lumea în care femeile au drepturi egale cu bărbații.

De 8 martie mi-ar plăcea să văd mai mulți oameni care vorbesc despre prejudecăți și schimbările de mentalitate atât de necesare în societatea noastră.

De 8 martie mi-ar plăcea să văd mai multe FEMEI SOLIDARE. Femei care își cunosc istoria și care nu mai acceptă niciun fel de abuz. Femei care nu mai găsesc scuze agresorilor. Femei solidare cu victimele violenței domestice. Femei care nu judecă alte femei, ci le sprijină, le îmbrățișează, le întind o mână și le scot din prăpastie. Femei care nu cred că femeile sunt de vină pentru că:

 • n-au făcut mâncarea bună și au meritat să fie lovite;
 • n-au făcut curat în casă și au meritat să fie lovite;
 • au fost curve și au meritat să fie lovite;
 • s-au îmbracat provocator, au stârnit gelozia bărbatului și au meritat să fie lovite;
 • “nu și-au ținut casa” și au meritat să fie lovite;
 • au fost cicălitoare și au meritat să fie lovite;
 • au avut gura prea mare și au meritat să fie lovite;
 • n-au știut când să tacă, ce să spună, cum să spună, cum să îl împace și au meritat să fie lovite;
 • au plecat în străinătate, sunt niște curve și au meritat să fie lovite;
 • bărbatul e bărbat, iar femeile merită să fie lovite din când în când;
 • se prefac, nici măcar nu le-a lovit tare.

…..pentru că nimeni nu merită să fie lovit. Indiferent de.

De 8 martie mi-ar plăcea să văd mai mulți BĂRBAȚI SOLIDARI. Bărbați care refuză să dea noroc cu vecinul pe care îl aud cum își lovește partenera. Bărbați care intervin atunci când o femeie este pipăită în autobuz sau abuzată verbal în timp ce merge spre casă. Bărbați care sună la Poliție atunci când sunt martorii unei violențe domestice. Bărbați care nu fac bășcălie atunci când văd “un eveniment de bătut femeia” pe Facebook, ci se delimitează ferm de cei care consideră că pot glumi cu viețile unor femei. Care înțeleg că pentru bărbații violenți drumul de la o glumă încurajată în spațiul public la o palmă dată la nervi poate fi extrem de scurt.  Care nu spun niciodată “sigur a spus ea ceva de el s-a înfuriat și a lovit-o”. Care își învață băieții că nu există drept de viață și de moarte asupra cuiva, iar fetelor le arată un model sănătos de bărbat. Bărbați care își ajută, sprijină, complimentează și respectă soțiile în fiecare zi, nu doar de 8 martie. Bărbați care respectă femeile din jurul lor în fiecare zi, în orice circumstanță.

De 8 martie mi-ar plăcea să vorbim mai mult, femei și bărbați, despre ce putem face ca femeile să fie respectate în fiecare zi.

Despre cum putem schimba mentalități, despre cum putem scoate la iveală realitățile dureroase ale unei societăți în care prejudecățile sunt (încă) la loc de cinste.

Despre cum putem veni în sprijinul femeilor care simt că au rămas fără nicio ieșire.

Despre cum putem promova opțiunile legale pe care femeile le au la dispoziție pentru a se pune la adăpost de agresorii lor.

Despre abuzurile comise de autoritățile care ar trebui să ajute femeile agresate. De la polițiști care le iau în râs la judecători care îi lasă liberi pe agresori sau aplică sentințe derizorii.

Despre oamenii, femei și bărbați, care stigmatizează victimele și produc un rău ireversibil.

Despre abuzul psihologic, despre depresie, despre urmele care nu se văd pe piele, dar care nu se șterg în ani întregi de terapie.

Despre demnitate, despre educație, despre cauzele care duc la violență domestică și soluțiile legale și morale pentru a diminua agresiunea.

Dacă 8 martie se vrea a fi o zi în care celebrăm femeia, mi-ar plăcea să ne uităm la adevăratele probleme cu care se confruntă femeile din zilele noastre. Să nu fim superficiali. Să nu vedem doar ce ne place. Să nu întoarcem privirea. Să nu ignorăm adevăratele “cadouri” pe care și le doresc femeile din lumea întreagă: respect, iubire, suport, înțelegere. În fiecare zi. 

Să fiți iubite, apreciate și respectate, doamnelor! Pentru ceea ce sunteți, pentru cum gândiți, pentru felul în care vă trăiți viața!

Be kind,

Cristina

 

Surse:

*imagine articol; reportaj Recorderreportaj DOR; articol HotNews; Eurobarometru Special; raport FRAFeminism România. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.