Mi-am dorit dintotdeauna să am multe cărți.

Din păcate, pe vremea mea cărțile erau foarte scumpe, aproape inaccesibile pentru mine. Așa că mergeam la bibliotecă. Îmi amintesc cum în generală stăteam ore întregi la bibliotecă cu un grup de fete și băieți. Eram prieteni cu bibliotecara, ne dădea mai multe cărți decât era permis și le puteam ține acasă o perioadă mai lungă, având timp să le citim pe îndelete. La vremea respectivă, mi se părea incredibil. Îmi construiam acasă o mini-bibliotecă din cărțile împrumutate și uneori, din economiile mele, îmi cumpăram cărți care să rămână în biblioteca mea improvizată pentru totdeauna. Anii au trecut, mi-am mutat casa, iar unele lucruri au rămas în urmă. Inclusiv biblioteca mea improvizată.

Acum șase ani, când m-am mutat în sfârșit în casa mea, am început să reconstruiesc biblioteca visată în copilărie. Am început cu multe din cărțile cunoscute, scrise de de autori clasici pe care îi citisem în adolescență pentru că lipsa unei biblioteci în casă a însemnat mereu un gol pentru mine. Lumea mea interioară avea nevoie să fie hrănită cu cărți, iar lumea reală în care trăiam era, pur și simplu, golită de ele.

Așa că am simțit nevoia să încep cu începutul. Apoi, an după an, mi-am completat colecția cu multe din subiectele care mă preocupau zi de zi și pe care le regăseam în cărți, în variante diverse: istorie, politică, psihologie, cultură generală, autobiografii – povești de toate felurile pentru că am rămas avidă să știu cât mai mult, să pot discuta despre cât mai multe subiecte oriunde m-aș afla.

Cred din tot sufletul că cel mai important e să ne populăm mintea cu tot felul de informații despre lume pentru a putea face conexiuni în orice context ne-am afla.

Nu citesc proză SF, momentan nu simt că ar putea să mă îmbogățească. În anii ăștia, am simțit nevoia să aflu cât mai multe povești reale, autentice, din care să extrag lecții. Fie că am urmărit cursul istoriei, că am citit fascinată despre felul în care funcționează creierul nostru, despre traume sau cum ne formăm ca oameni, că am citit biografii uimitoare sau cărți de cultură generală, toate mi-au oferit o grămadă de lecții.

Nu îmi place să citesc nici cărți slabe. Romantice, evidente, telenovelistice, bla bla-uri, sunt sinceră. Nu cred că e bine să citim orice numai să citim. Cred că a trecut vremea îndemnurilor pașoptiste, primii pași au fost făcuți, acum avem nevoie de cărți cu scriitură bogată, care să ne provoace să facem legături. Pe de altă parte, când vine vorba despre citit, România stă prost în cifre, deci înțeleg îndemnul în contextul ăsta. O fi bine pentru unii să citească orice numai să citească, habar n-am. Dar cred că doar cărțile puternice, care ne lasă amprente pe suflet, care mișcă ceva în noi, care ne vorbesc despre cum a fost lumea, cât de departe am fost și totuși cât de departe am ajuns…cred că doar ele au puterea de a face din noi oameni mai buni. Dar e doar părerea mea 🙂

Pe mine însă cititul mă ajută să gândesc.

În ultimele luni am avut foarte mult timp pentru mine și o parte din el l-am folosit citind. Cred că în perioada asta mi-am cumpărat și cele mai multe cărți, deși în ultimii șase ani pot să număr pe degete lunile în care n-am cumpărat nici măcar o carte. Poate și de asta țin atât de mult la ele. Pentru că am investit enorm. Și financiar – uneori sute de lei în fiecare lună – dar și emoțional. Dar na, măcar nu mă droghez :))

Așa că mi-am propus să scriu și pe blog despre cărțile pe care reușesc să le cumpăr în fiecare lună. Despre unele voi și scrie în detaliu – cărțile, lecțiile și ideile din ele vor avea  întotdeauna un spațiu generos pe blogul fără prejudecăți.

Încep acest nou mini-proiect cu toate cărțile cumpărate în luna mai (fie vorba între noi mi-am dat seama abia acum, când pregăteam pozele pentru articol, că mi-am cumpărat atât de multe cărți luna trecută). Pe unele le-am citit deja, altele își așteaptă rândul, despre unele dintre ele vreau să vă povestesc și vouă, curând, pe blog.

61970036_616992572139326_248534802343395328_n.jpg

Ce cărți mi-am cumpărat în luna mai? 17 recomandări de cărți despre care cred că ar trebui să fie în bibliotecile tuturor

Așa cum m-am obișnuit, mi-am cumpărat biografii, psihologie, un pic de istorie, un pic de cultură generală, o fărâmă mică-mică din toate cărțile cu povești bune pe lumea mea interioară.

1. Viktor Frankl – Omul în căutarea sensului vieții

Viktor Frankl a fost un psihiatru și neurolog austriac și evreu, iar momentul Holocaustului l-a prins într-o perioadă de muncă intensă în spital și idei pentru o carte nouă. Odată ajuns în lagăr, este nevoit să renunțe la manuscrisul care era gata de publicare, dar – în mod particular – tocmai acest moment critic, alături de amintirea soției sale, îl ajută să găsească un sens noii situații în care se afla. Așa că iese din pielea prizonierului și intră în pielea psihiatrului care caută să înțeleagă ce se întâmplă cu oamenii care trec printr-o experiență atât de dificilă și dezumanizantă. Cartea e scrisă dintr-o perspectivă detașată, nu este un jurnal despre Holocaust și mai ales nu este despre prizonierul Frankl. Este despre psihiatrul care ajunge la concluzia că principala forță motivatoare a omului este căutarea sensului vieții și că uneori poate fi găsit inclusiv prin suferință. Așadar, toți prizonierii care au găsit un “de ce?” în noua lor experiență au reușit să învingă orice  “cum?”.

Experiența din lagărele de concentrare naziste va însemna o parte importantă din munca sa la ceea ce va deveni a treia școală vieneză de psihoterapie: logoterapia.

Cartea poate fi găsită aici: Libris sau aici: Cărturești.

2. Bob Dylan – Cronica vieții mele

Ce ar mai fi de spus despre Bob Dylan? Cine n-a auzit de cântărețul american? În schimb, nu știu câți îi știu viața, așa că mi s-a părut interesant să aflu mai multe despre el. N-am apucat încă s-o citesc, dar chiar sunt curioasă să descopăr omul și artistul Bob Dylan. Uneori găsim cele mai interesante povești exact acolo unde nu ne așteptăm. Sau poate n-o să găsesc nimic fascinant cu adevărat, cine știe?

Puteți comanda cartea aici: Cărturești, aici: Elefant sau aici: Libris.

P.S. Pe 12 iunie va apărea pe Netflix un documentar care pare că va fi excelent: Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese. 

3. Aleksandr Ghezalov – Copilărie amară

Nu știam nimic despre Aleksandr Ghezalov, dar după cum scriam și mai sus, de multe ori, cele mai interesante povești vin din locuri neașteptate. Copilărie amară e o autobiografie ușor de citit, greu de digerat. E povestea copilului Aleksandr crescut într-un orfelinat din Rusia în anii ’70, ce altă descriere mai bună?

E o carte care se sprijină pe spiritualitate și religie, simplă în ceea ce privește scriitura, dar în același timp o poveste de viață cutremurătoare. Uneori avem nevoie să citim povești tragice ca să reapreciem norocul de a fi avut o familie când eram copii.

Se citește repede și e foarte ieftină. Poate fi cumpărată aici: Libris.

4. Yvonne Redgis-Klug – Am supraviețuit

Yvonne Regis-Klug spune o poveste din lagărele naziste, povestea ei care începe la 30 iunie 1944 pe când avea deja 46 de ani. Supraviețuiește infernului, dar moare în 1975 fără să fi reușit să publice textul despre deportarea și supraviețuirea ei. Astăzi, cartea ei e o altă mărturie din milioanele de povești tragice ale Holocaustului, o mărturie ce va rămâne pentru totdeauna pe obrazul lumii care a privit indiferentă în timpul acele vremuri tulburi. E o poveste la fel de cumplită ca oricare alta din anii aceia, la fel ca toate poveștile pe care nu trebuie nicicând să le uităm, o spune chiar ea:

“Dacă mă apuc să povestesc în ce iad am trăit nu demult, o fac nu pentru că eu socotesc cazul meu mai deosebit sau mai interesant decât altele. Dimpotrivă, tocmai pentru că suntem sute de mii care au îndurat aceeași soartă și foarte puțini care au scăpat, lumea civilizată trebuie să cunoască martiriul care a fost viața noastră în lagărele germane, pentru a face totul ca aceasta să nu se mai repete.”

Cartea costă doar 20 de lei și poate fi cumpărată aici: Libris.

5. Grace Ellison – O englezoaică într-un harem turcesc

O englezoiacă într-un harem turcesc e o colecție de însemnări originale scrise de ziarista Grace Ellison pentru Daily Telegraph despre perioada petrecută într-un harem al unui nobil turc. În volumul de față Grace Ellison nu face doar un portret intim al vieții din interiorul unui harem, dar oferă și o analiză critică despre statul femeilor din Turcia, cu accent pe rolul religiei și naționalismului în viața acestora.

Cartea a apărut pentru prima dată în 1915, dar e un material excelent pentru a înțelege o bucățică dintr-o cultură atât de diferită de a noastră și atât de blamată și în zilele noastre. La mai bine de un secol distanță, s-a schimbat societatea turcă atât de mult? E o revenire la vechile tradiții ceea ce se întâmplă acum în Turcia? Cartea merită explorată prin comparație cu Turcia de astăzi pentru o mai bună înțelegere 🙂

Cartea costă doar 25 de lei și poate fi comandată aici: Libris.

6. Cella Serghi – Pe firul de păianjen al memoriei

Camil Petrescu este scriitorul român preferat, romanul său Ultima noaptea de dragoste, întâi noapte de război a rămas și acum cartea care m-a impresionat cel mai mult în adolescență. A fost cartea pe care am iubit-o cel mai mult, pe care am citit-o ca pe o declarație de dragoste bolnavă, din care am păstrat și acum în minte pasaje întregi. Am copiat zeci de citate într-un caiet, cu scris de mână adolescentin, le-am pierdut și le-am refăcut într-o notiță pe facebook în primul an de facultate.

Și totuși, pe cea care i-a fost iubire adevărată, deși el n-a făcut niciodată pași concreți spre împlinirea iubirii, n-am citit-o niciodată. Cella Serghi va rămâne una dintre cele mai importante scriitoare din perioada interbelică, cu un condei capabil să descrie în detaliu cele mai banale trăiri.

Pe firul de păianjen al memoriei e primul roman al Cellei pe care l-am citit. Un jurnal intim despre povestea de dragoste neîmplinită, o descriere a relațiilor de prietenie cu Mihail Sebastian, Camil Petrescu sau Liviu Rebreanu, o radiografie a vieții literare din perioada interbelică, o carte care te transpune într-o lume boemă, complet necunoscută.

La un preț derizoriu, sub 30 de lei, cartea poate fi găsită aici: Libris.

7. Michel Houellebecq – Serotonină

Atât de mult s-a vorbit despre cartea asta încât am decis s-o cumpăr fără să clipesc. Încă nu am terminat-o, dar are un ritm care te năucește. Este al șaptelea roman al autorului și a rupt toate barierele în vânzări: peste 500 000 de exemplare în primele trei luni de la lansare.

Florent-Claude Labrouse, personajul lui Michel Houellebecq, se află într-un punct critic al existenței sale și decide să se rupă de tot, se izolează în camere de hoteluri, străbate Franța rurală, își ia toată viața la întrebări și ajunge într-un rollercoaster emoțional. O carte care a atras simpatia tuturor criticilor și căreia eu n-am putut să-i rezist 🙂

Poate fi găsită aici: Libris, aici: Elefant sau aici: Cărturești.

8. Liviu Iancu – Xanax

Am început Xanax săptămâna trecută, n-am reușit s-o termin, însă pe Liviu Iancu îl citesc prin online de câțiva ani deja, așa că m-am bucurat când am auzit că a scos o carte.

Xanax, fenomenul actual de pe piața de carte din România, e o colecție de povești adunate de autor cu grijă de-a lungul anilor. Povești din copilărie și adolescență, povești din presă, povești din satul românesc, povești dintr-o societate uneori atât de bolnavă, povești de pe scena politcă, povești care îți vor pune un nod în gât. Înainte să mă apuc de citit, am răsfoit cartea (e obiceiul meu preferat ori de câte ori cumpăr o carte nouă) și am dat cu ochii de însiruiri de cuvinte care nasc emoții puternice doar pocnind din degete. P.S. Ca idee, primul tiraj s-a vândut în stadiul de precomandă.

Dacă n-ați apucat să mergeți la BookFest, găsiți cartea pe Libris, la doar 40 de lei.

9. John Bowlby –  Crearea și ruperea legăturilor afective

Psihiatru și psihanalist englez, John Bowlby, numit și părintele teoriei atașamentului, și-a dedicat mulți ani din viață psihiatriei copilului și familiei. În cartea de mai sus vorbește despre rolul afecțiunii/atașamentului (părinți în special) în viața copilului și felul în care prezența sau absența acesteia/acestuia îi oferă adultului de mai târziu aripi să zboare sau îi dereglează complet echilibrul interior.

Dacă aveți copii sau dacă pur și simplu vreți să înțelegeți cum funcționează psihicul omenesc încă din primele zile de viață, găsiți cartea aici: Libris.

10. Franz Ruppert & Harrald Banzhaf – Corpul meu, trauma mea, eul meu. Constelarea intenției

Franz Ruppert spune așa:

”O traumă psihică poate fi eliminată din conștient. Nimic nu pare a fi mai simplu decât să stingem lumina conștiinței atunci când realitatea devine insuportabilă. Însă nu putem scăpa de corpul nostru traumatizat. În el rămân experiențele reale ale traumei, chiar dacă, în urma procesului de amorțire și a celui de clivaj, durerea, frica, furia, dezgustul sau rușinea nu mai pot pătrunde în experiența conștientă. De aceea se poate spune următorul lucru: în corpul nostru este stocat adevărul cu privire la experiențele noastre de viață. Corpul nu minte!”

Cu alte cuvinte, traumele neprocesate din punct de vedere psihic se pot transforma în boli fizice. Reacțiile chimice din corpul nostru nu sunt un secret pentru nimeni. Așadar, mai concret cum pot apărea bolile fizice în urma traumelor psihice?

Traumele au devenit subiectul meu preferat în ultimul timp. Că ele se observă în comportamentul nostru știam deja și de obicei nu pierd nicio ocazie de a analiza comportamentele celor din jurul meu pentru a vedea ce se ascunde în spatele lor, dar niciodată nu m-am preocupat în detaliu de ceea ce pot face traumele sănătății noastre.

Cartea lui Ruppert poate fi cumpărată de aici: Libris.

11. Lasse Braun –  O istorie a prostituției

Îmi place să aflu lucruri inedite, cred sincer că lumea din capul meu are nevoie de informații cât mai diverse ca să zburde cât mai des pe câmpii pline cu idei. Am găsit cartea asta întâmplător, navingând printre cărți pe Libris și mi s-a părut interesant să aflu mai multe despre cea mai veche meserie din lume: prostituția.

În contextul nostru, se vorbește din ce în ce mai mult despre legalizarea prostituției, idee care cred că trebuie privită fără prejudecăți, populism și isterie religioasă, ci cu detașare, rațional, responsabil, cu bune și rele. Cu accent pe femeile care sunt victimele traficului de carne vie, pe femeile care își doresc să practice această meserie, iar astăzi sunt stigmatizate, lucrează în condiții inumane, sunt amendate, expuse violenței, bolilor, morții. Interzicerea prostituției aduce astăzi mai multe avantaje decât dezavantaje? Face mai mult bine decât rău? E societatea noastră mai morală? Sunt societățile sunt prostituția e legalizată mai puțin morale? Sunt întrebări pe care ar trebui să ni le punem cu toții pentru a găsi soluții de secol 21 la probleme vechi de când lumea. E timpul să gândim deschis, fără vălul urii pe ochi.

Dacă v-am stârnit curiozitatea, puteți găsi cartea aici: Libris.

12. William Stevenson – Vera Atkins

Mi s-a părut mereu fascinantă povestea Verei Atkins, cea mai importantă agentă secretă din al Doilea Război Mondial, născută în România, dar recutată de serviciile de informații britanice la o vârstă fragedă. Mă enervează faptul că o grămadă de povești interesante nu se predau în școli – poate dacă s-ar preda, mai mulți copii ar îndrăgi istoria, ar citi-o cu poftă și-ar extrage lecțiile altor timpuri. Eu cred sincer că dacă am ști mai multă istorie, am fi oameni mai buni.

Dacă vă plac poveștile cu spioni, strategii și salvarea lumii, găsiți povestea pe bune a Verei Atkins aici: Libris.

13. Lev Tolstoi – Spovedanie

Cine a citit măcar o carte scrisă de Tolstoi n-are nevoie de nicio descriere pentru autobiografia sa. Orice iubitor de literatură rusă greoaie și încâlcită din perioada de aur a literaturii rusești ar fi curios să afle ce era în mintea lui Tolstoi, de unde au izvorât credințele sale de neclintit. Eu nu sunt credincioasă, dar opera scriitorului Tolstoi este o capodoperă a lumii pe care o putem înțelege și prin cunoașterea omului Tolstoi.

Poate fi găsită aici: Cărturești sau aici: Elefant.

14. Michael Wildt & Katrin Himmler – Heinrich Himmler. Corespondența cu soția sa 1927 – 1945

Am cumpărat cartea asta din curiozitate. De obicei nu citesc scrisori, mi se par în general o lectură plictisitoare, cu tot felul de nimicuri existențiale. Însă, mi-am dorit să văd ce-i scria omul Heinrich Himmler soției: avea remușcări? lăsa garda jos și își confesa greaua misiune de a împlini voia lui Hitler? era criminal din plăcere? dintr-o convingere nezdruncinată în puritatea rasei ariene? soția lui îl condamna în vreun fel?

E bizar să vezi omul în afara criminalului. Scrisorile cu dulcegării, cadourile pe care le trimitea familiei sale cu atâta dragoste, grija pe care o purta soției sale – toate sunt grețoase, își pierd orice gram de umanitate când te gândești că același om omora fără să clipească soțiile, copiii, mamele și tații, fii, fiicele altor oameni.

Ni se va dezvălui Himmler ca un criminal sau mai degrabă vom găsi o separare a omului de criminal? E o carte pe care vă încurajez să o citiți cu toate simțurile în alertă.

Poate fi găsită aici: Libris, aici: Cărturești, aici: Elefant.

15. Leil Lowndes – Cum să comunici cu oricine

Nu sunt fana cărților de tipul cum să ai succes în zece pași, dar mă preocupă mult modalitățile prin care putem comunica mai eficient. Cred că cele mai multe conflicte pleacă de la o comunicare greșită. Și mai cred că mici fiind am învățat să vorbim, dar nu ne-a învățat nimeni să comunicăm.

N-am apucat încă să mă uit peste informațiile din carte, dar pare interesantă și mai ales practică. Dacă o să o cumpărați și citiți înaintea mea, să-mi spuneți și mie cum vi s-a părut. Eu am o listă încă lungă de cărți pe care le citesc în paralel 🙂

De cumpărat, am găsit-o aici: Libris.

16. Tim Murphy & Loriann Hoff Oberlin – Agresivitatea pasivă. Cum să o recunoști și controlezi la tine și la alții

Mă preocupă de mult timp subiectul agresivității. Mă uit în jur și mi se pare că foarte mulți dintre noi suntem extrem de agresivi. Am fost crescuți individualiști, cu orgolii inutile, de multe ori prin a fi umiliți, iar mai târziu societatea ne-a învațat că trebuie să dăm din coate dacă vrem să reușim, orice ar fi, cu orice preț. Mă uit nu atât la agresivitatea fizică  căci ea e vizibilă imediat, ci mai ales la cea din spatele cuvintelor. Mă uit la agresivitatea pasivă, la malițiozitate ascunsă, aruncată printre dinți. La agresivitatea care se ascunde în noi, pe care o fardăm conștiincios, dar care fără să vrem tot iese din când în când la iveală.

Eu fac parte dintr-o generație care a crescut cu ideea ești copil, nu mai vorbi neîntrebat. Cu frica de profesorii despre care știai că se pot răzbuna pe tine imediat oricât de mult ai  fi învățat, oricât de bun ai fi fost. Cu frica de un Dumnezeu care ne pedepsește. Cu țiganii care vin să ne fure. Cu țipete și puneri la locul nostru în public. Cu un soi de educație în esență pentru binele nostru, dar care ne-a rănit teribil. Care ne-a transformat în adulți agresivi, suspicioși, neîncrezători în forțele proprii, fără voce uneori. În adulți cu o grămadă de probleme, rupți pe dinăuntru, cu nevoi de terapie intensă, întinsă pe ani întregi.

Așa că m-am pus pe citit ca să devin un om mai bun. Mai echilibrat. Mai sănătos pe interior. Mai curajos. Mai încrezător în forțele proprii.

Dacă vă pasionează și pe voi subiectul, găsiți cartea aici: Libris.

17. Simon Ings – Stalin și savanții. O istorie a triumfului și tragediei 1905 – 1953)

Mie îmi plac mult cărțile de istorie, cred sincer că cei care nu-și cunosc istoria sunt condamnați să o repete, dar mai știu și că, în general, oamenii fug de cărțile de istorie pentru că sunt greoaie, au multe date care fac lectura plictisitoare și un stil rigid de cele mai multe ori. Stalin și savanții e exact opusul: e o carte foarte interesantă despre știința sovietică, scrisă în stil de poveste, foarte usor de înțeles. Cartea asta e scrisă atât de smooth, are paginile plăcute la atingere (deși scrisul e mic, recunosc) și coperta groasă, ceea ce înseamnă că o puteți citi în orice poziție (nu știu voi, dar pentru mine coperta și felul în care e legată cartea contează foarte mult).

Simon Ings a strâns aproape 50 de ani de istorie sovietică despre știință și a scris-o atât de lejer de parcă ar fi vorbit despre ce să mai facem astăzi la prânz. Ceea ce trebuie să recunoașteți că nu-i puțin lucru atunci când vine vorba despre istorie.

Dacă sunteți curioși, o puteți găsi aici: Libris.

recomandari_carti_libris (1).jpg

Adevărul e că am cam exagerat cu numărul cărților cumpărate în luna mai, voi face economie luna aceasta :D.

Scopul acestui proiect nu e de a arăta lumii biblioteca mea, ci de a încuraja și promova cititul, întreaga lume din interiorul cărților. De a ne sprijini unii pe ceilalți atunci când timpul pare prea puțin și universul se învârte prea repede pentru a sta treizeci de minute nemișcați, cu o carte în brațe. De a descoperi împreună cât mai multe cărți care merită puse pe rafturile bibliotecii și minții noastre. De a share-ui lecții, povești uimitoare, evenimente care au schimbat lumea. De a crea un colț unde fiecare să poată povesti despre cărțile care i-au schimbat propria lume.

Susțineți-mă în acest demers, share-uiți cu mine lumea din bibliotecile voastre, ajutați-mă să strângem la un loc cât mai multe lucruri neștiute. 🙂

Mențiune: acest articol nu este sponsorizat, dar simt nevoia să vă spun că link-urile pe care le-am folosit ca să găsiți cărțile mai repede și mai ușor sunt link-uri dintr-un program de afiliere – ceea ce înseamnă că dacă voi cumpărați o carte de pe acest link, eu primesc un mic comision care nu influențează în niciun fel prețul cărții, adică voi n-aveți nimic de pierdut. În schimb, dacă v-am fost de ajutor, eu câștig niște bani pentru munca mea 🙂

Lecturi cu folos,

Cristina

8 thoughts on “#cărțileCristinei: Ce cărți mi-am cumpărat în luna mai? | 17 recomandări din biblioteca mea

 1. Abia ce am reușit să citesc recomandările, și spun sincer că am făcut câteva screenshot uri. În curând o sa dau o comandă de ceva cărți, pe care să le am pentru vacanță. Imi propun ca, imediat după ce finalizez cu licența, sa ma dedic cititului mai mult. Până acum, desi nu mă pot declara o cititoare înrăită ( spre rușinea mea), am cam fost genul „fantasy, dragoste combinată cu dramă”, și unele de tipul ” Câteva motive să iubesti viața „, sau faimoasa ” Hygge”, însă ar trebui sa fac upgrade, să citesc mai mult pentru minte, și cred ca ma vor ajuta unele volume mai sus menționate de tine.

  Like

  1. Hei, Florina! Te încurajez să citești cât mai multe biografii, cărți de psihologie, cultură generală, istorie – cărți de unde poți extrage lecții utile în dezvoltarea ta 🙂

   Like

 2. Wow! Ce lista! In cautarea sensului vieții ma asteapta si pe mine sa o citesc, de mult imi.doresc asta. Nu pot să cred ca am ratat o cartea de-a Cellei Serghi! De cand am citit Cartea Mironei m-am îndrăgostit iar Pânza de păianjen m-a făcut să intru ca intr-o transa când vine vorba despre aceasta autoare.
  Multumesc pentru recomandări, sunt cu adevărat utile.

  Like

 3. Abia te-am găsit dar imi plac foarte mult articolele tale iar recomandarea de carte a fost cireașa de pe tort. 🤗🤗🤗

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.