Vă povesteam luna trecută despre vechiul și noul meu proiect de promovare a cititului. Vechi pentru că adun de mult timp cărțile care mi-au plăcut sub hashtag-ul #cărțileCristinei, nou pentru că abia luna trecută am decis să vă povestesc lunar pe blog despre cărțile pe care reușesc să le achiziționez în luna anterioară.

Scopul acestui proiect este de a încuraja și promova cititul și întreaga lume din interiorul cărților. De a descoperi împreună cât mai multe cărți care merită puse pe rafturile bibliotecii și minții noastre. De a share-ui lecții, povești uimitoare, evenimente care au schimbat lumea. De a crea un colț unde fiecare să poată povesti despre cărțile care i-au schimbat propria lume.

Așa că dacă vă simțiți confortabil să share-uiți, vă provoc să adunăm aici cât mai multe cărți și povești neștiute. De asemenea, dacă vă place să fiți doar spectatori, sunteți bineveniți să învățăm împreună 🙂

Ce cărți mi-am cumpărat în luna iunie? 14 recomandări din biblioteca mea

După ce în luna mai am cumpărat 17 cărți, spuneam că în iunie voi face economie. Da’ de unde? 14 cărți nou-nouțe au intrat luna trecută în biblioteca mea: psihologie, beletristică, biografii și cultură generală, adică exact așa cum v-am obișnuit.

66695106_1302339473277686_7299015951381430272_o.jpg67086759_2123096047982781_2820173984383893504_n.jpg

1. Biografii/autobiografii

Sunt fan biografii și autobiografii. Mă inspiră, mă emoționează, mă fac parte din viața celui/celei a cărui/a cărei poveste e pusă pe hârtie. Întotdeauna aflu lucruri noi despre acea persoană, indiferent cât de cunoscută este la nivel mondial sau câte lucruri credeam că știu deja despre viața sa.

Becoming Meryl Streep – Michael Schulman

1030822-0Meryl Streep nu are nevoie de nicio prezentare – e fără dubiu una dintre cele mai mari actrițe din toate timpurile – și totuși sunt sigură că există o grămadă de lucruri pe care încă nu le știu despre ea.

N-am apucat încă să-i citesc biografia, e next in line pe lista mea de lectură, însă mă aștept să găsesc o mulțime de detalii despre drumul său spre celebritate, tragica relație de dragoste cu John Cazale, căsătoria cu Don Grummer sau relația cu fiicele sale.

Ce mă contrariază în privința ei este faptul că, deși de-a lungul timpului discursul ei a fost puternic îndreptat spre sexism și drepturile femeilor, evită să se numească feministă. Recunosc că mi-ar plăcea să găsesc în carte și trimiteri către poziția ei în ceea ce privește feminismul, mai ales că face parte dintr-o lume care a fost și încă mai este dominată de bărbați, stereotipuri sexuale și inegalități de gen, iar Suffragette (2015), unul dintre filmele sale recente, este un film emblematic pentru mișcarea feministă.

Cartea poate fi achiziționată aici: Libris  sau aici: Cărturești.

Apropo de feminism, am găsit recent un link cu 23 de recomandări de filme feministe de văzut pe Netflix. Pe unele le-am bifat deja, altele m-au făcut suficient de curioasă încât să le pun pe lista mea de Netflix & Chill. Voi le-ați văzut?

Pe linie – Serena Williams – Serena Williams & Daniel Paisner

9786068360997-2717024Serena e un model de curaj, ambiție și perseverență, însă discuțiile din spațiul public despre felul în care ea și sora ei Venus au ajuns să facă performanță sunt mai degrabă triste decât aspiraționale. Povestea e aproape de necrezut și pare un scenariu pentru un film de la Hollywood, nicidecum decizia unui tată iubitor: după ce ar fi văzut-o pe Virginia Ruzici câștigând turneul de la Roland Gaross din 1978 și încasând 40 000 de euro “în doar câteva ore” tatăl lor, Richard Williams, și-a anunțat soția că vor mai face încă doi copii (pe lângă celelalte trei fete) special pentru a-i pregăti să devină campioni în tenis și milionari. În 1980 și 1981 au venit pe lume Venus și Serena care, într-adevăr, vor deveni campioane și milionare. Mai mult decât atât se spune că Richard Williams, în încercarea de a-și pregăti fetițele pentru performanță, și-a mutat familia într-un cartier rău famat, iar în timpul antrenamentelor plătea copii care să vină și să le înjure pentru că astfel le-ar fi motivat să fie mai puternice, să se antreneze mai intens și să obțină rezultate mai bune.

Despre Richard Williams părerile sunt împărțite: ba e considerat un geniu, un antrenor extraordinar având în vedere că înainte de a decide să aibă doi copii campioni la tenis nu ținuse niciodată o rachetă de tenis în mână, ba e pus la zid pentru compromisurile pe care cele două fetițe au trebuit să le facă pentru a îndeplini visul tatălui lor, izvorât din senin. Evident, nu lipsesc întrebările: care au fost urmările emoționale pentru cele două fetițe? ce stă de fapt în spatele succesului? merită?

Știind aceste detalii, mi-am dorit să văd și felul în care își vede ea tatăl. Îl învinovățește pentru ceva? S-a obișnuit cu ideea că a venit pe lume cu un scop precis? Care a fost impactul acestui lucru asupra ei? Pentru că ușor n-are cum să fie.

Dacă sunteți și voi curioși să aflați mai multe despre sacrificiile care au dus la performanță, găsiți cartea aici: Cărturești sau aici: Libris.

Open – Andre AGASSI

9789731931791-1856051.jpgSă nu credeți că sunt mare iubitoare de tenis, dar și Andre Agassi are o poveste asemănătoare cu cea a Serenei, cu excepția faptului că el urăște tenisul și o spune cât se poate de sicer, adică sportul în care a făcut performanță la cel mai înalt nivel. Ori să faci performanță într-un domeniu pe care îl urăști, trebuie să recunoașteți, e un subiect intrigant.

Autobiografia lui Agassi a fost publicată în 2009 în limba engleză, fiind tradusă și publicată și în limba română în 2011, însă de câteva luni încoace a devenit o carte pe care o întâlnim la tot pasul. Inițial, am ocolit-o, fiind prea intens promovată. Dar apoi am citit o grămadă de feedback-uri pozitive și am început să-mi doresc foarte tare să-i aflu povestea în detaliu.

Acum pot să vă spun doar că e o carte extrem de bună. Și puternică. Și care vă va face stomacul ghem de emoție.

E o carte musai de citit și o găsiți aici: Cărturești sau aici: Libris.

Cartea secretă a Fridei Kahlo – F.G. HAGHENBECK

971971-RRRA.jpgN-am apucat încă să o citesc, dar nici nu e prima carte despre Frida Kahlo care mi-a trecut prin mâini vreodată, așa că nu mă grăbesc, de fapt. Am citit povestea Fridei acum mulți ani și m-au impresionat profund suferința prin care a trecut de-a lungul vieții, dar și tăria de caracter, talentul și picturile sale răvășitoare. Andre Breton, inițiatorul suprarealismului, spunea despre arta Fridei că este “o panglică în jurul unei bombe” sau așa-numita artă naivă. Frida se picta cel mai adesea pe ea însăși, spunând că „mă pictez pe mine pentru că mult prea adesea sunt singură și pentru că sunt subiectul pe care îl cunosc cel mai bine”, pictura ei purtând în ea “mesajul durerii”. 

Va trăi o poveste de dragoste intensă cu Diego Rivera, o relație complicată și tumultoasă, cu trădări, despărțiri și împăcări care îi vor aduce multă suferință, dar probabil cea mai mare durere va rămâne imposibilitatea de a avea copii.

Am văzut în ultima vreme chipul Fridei Khalo pe tricourile cool din magazinele din mall și n-am putut să nu mă întreb câte dintre fetele și femeile care îi poartă chipul îi cunosc și povestea 🙂

Alături de alte femei extraordinare, Frida Khalo are acum și propria păpușă Barbie pentru ca fetițele să aibă modele reale din care să se inspire. În lista de mai sus o să o găsiți și pe Ava DuVernay despre care am scris aici: When they see us, mini-seria Netflix care spune povestea adevărată a cinci copii înfrânți de rasism.

Cartea poate fi cumpărată aici: Cărturești  sau aici: Libris.

Gala – Dali – Carmen Domingo

1251405-SVLCAm găsit-o pe facebook-ul unei prietene, mi s-a părut interesantă, am uitat de ea, am regăsit-o întâmplător pe Libris, am cumpărat-o luna trecută și am devorat-o într-o singură zi. Între paginile acestei cărți veți găsi povestea rusoaicei Elena Dimitrievna Diakonova, cunoscută drept Gala, marea iubire a lui Paul Eluard și Salvador Dali, femeia excentrică și nonconformistă, femeia obsedată de bani, de tinerețe și de bărbați, femeia care decide că nu mai vrea să fie mamă pentru fiica ei, femeia care domină, femeia care refuză să trăiască precum celelalte femei ale vremii sale. Veți descoperi o lume îndrăzneață, cu relații dezordonate și imorale dacă le privim prin lentila timpului nostru, în mijlocul unor oameni celebri astăzi în toată lumea: Coco Chanel, Salvador Dali, Paul Eluard, André Breton.

O poveste care vă va lăsa cu mixed feelings despre personalitatea rusoaicei adusă la Paris de dragoste și ambiții 🙂

Găsiți cartea aici: Libris  sau aici: Cărturești.

Frantumaglia. Viața și scrisul meu – Elena FERRANTE

10904803-GFPTÎn ultimii ani, Elena Ferrante a devenit un adevărat fenomen. A publicat prima carte, Iubire amară, în 1992, dar a refuzat să o promoveze, motivând că a făcut suficient pentru această carte: a scris-o. Va rămâne în umbră, sub pseudonim, refuzând să participe la evenimente, să dea interviuri, să meargă la emisiuni sau…să-și dezvăluie identitatea. În 2002, adică 10 ani mai târziu, va publica Zilele abandonului, o carte pe care v-o recomand cu toată inima, mi-a plăcut mult. Va cunoaște cu adevărat faima internațională odată cu Tetralogia Napolitană, cele patru cărți despre prietenia dintre Lila și Lenu care se întinde pe durata a șase decenii într-un Napoli murdar și sărac, un Napoli pe care, de altfel, autoarea îl disprețuiește sincer și în viața reală.

După ani de refuzuri de a-și dezvălui identitatea, în 2003 va publica Frantumaglia în care va vorbi despre pasiunea pentru scris și alegerile sale într-o serie de însemnări, fragmente și scrisori către diverse persoane: redactori, regizori, jurnaliști. Nici măcar în 2016 când un jurnalist italian “i-a dezvăluit identitatea” sau atunci când bârfele vorbeau despre un bărbat în spatele pseudonimului, Elena Ferrante n-a scos o vorbă. În toată secretomania asta, Frantumaglia e o carte pe care ar trebui s-o citim măcar din curiozitate, dacă nu din admirație pentru Elena Ferrante 🙂

Eu am cumpărat ediția adăugită (1991 – 2003, 2003 – 2016) care cuprinde și o părticică despre Tetralogia Napolitană. O găsiți aici: Cărturești sau aici: Libris.

Dacă n-ați citit încă celelalte cărți ale Elenei Ferrante, aruncați un ochi aici: Tetralogia Napolitană, Zilele abandonului, Iubire amară.

2. Beletristică

Extrem de tare și incredibil de aproape – Jonathan SAFRAN FOER

116652196-0.jpegO carte atât de tristă, atât de duioasă, atât de emoționantă, dar atââââât de frumoasăăăăă!

E povestea lui Oskar, un puști de 9 ani super inteligent, poate ușor autist, care și-a pierdut tatăl în atentatul de la 11 septembrie și care și-a făcut un plan din a încerca toate ușile din New York folosind cheia găsită printre lucrurile tatălui său.

Și dacă v-ați gândit că o astfel de suferință ar fi suficientă pentru o carte înduioșătoare, veți avea surpriza să constatați că Jonathan Safran Foer a făcut colecție de evenimente dureroase din istoria recentă a lumii și le-a potrivit cu măiestrie în casa bunicii lui Oskar, creând astfel ruta narativă World Trade Center – Dresda – Hiroshima.

Eu am cumpărat-o de la Libris, dar momentan nu o mai găsesc în stoc. În schimb, o puteți găsi la Cărturești, aici: Extrem de tare și incredibil de aproape.

Acolo unde femeile sunt regi – Christie WATSON

1162983-EIUC.jpg

Am citit în câteva ore, pe drumul Iași-Galați, povestea micului Elijah, băiețelul nigerian născut în Marea Britanie care luptă cu vrăjitorul rău dinăuntrul său. Prins între iubirea mamei biologice și iubirea părinților adoptivi, Elijah este convins că este un copil rău după ce a fost abuzat și traumatizat fizic și psihic. 

E o poveste care m-a înduioșat până la lacrimi, iar finalul….finalul a fost complet neașteptat. O poveste despre iubire, mituri, tulburări psihice și impostori în numele credinței. O poveste despre două mame: o mamă care nu mai distinge binele de rău și-o mamă care își dorește atât de mult să fie mamă. O poveste despre iubire și două culturi diferite: Nigeria și Marea Britanie. 

Găsiți cartea aici: Cărturești și aici: Libris.

Cele trei fiice ale Evei – Elif SHAFAK

1250970-BAJD.jpgCele trei fiice ale Evei a fost prima carte semnată de Elif Shafak pe care am citit-o și mi-a plăcut atât de mult felul ei de a lega cuvintele încât următoarea de pe lista mea de must read este Lapte negru despre care am citit doar recenzii cu laude generoase.

Cele trei fiice ale Evei este o carte care suprapune o prietenie neobișnuită dintre trei studente la Oxford, țesută în jurul unui profesor controversat peste credințe și lumi diferite, cu viziuni și conflicte interioare care au puterea să le schimbe viitorul.

Finalul a fost puțin cam abrupt pentru gustul meu, dar scriitura mi-a plăcut mult.

Poate fi cumpărată aici: Libris și aici: Cărturești.

3. Cultură generală

Scriam și pe pagina de facebook (dacă n-ați dat like, mi s-ar părea corect s-o faceți :D) că am descoperit acum câteva luni o editură care scoate la lumină niște cărți super interesante nu doar în ceea ce privește conținutul, dar și aspectul estetic. Cărțile au forme atipice (puțin mai înguste, mai late sau mai înalte), sunt lucrate cu mari graficieni români (sunt extrem de stilate, majoritatea în stil minimalist, elegant), iar copertele sunt făcute dintr-un carton foarte calitativ (cartoane lucrate în Franța, Italia, Scoția pe fibră de bambus sau bumbac) fără binecunoscuta folie de ceolofan deasupra, iar din acest motiv sunt foarte plăcute la atingere. Mie îmi plac foarte mult, dar îmi par atât de sensibile (și da, sunt atât de atentă când vine vorba despre cărțile mele) încât de fiecare dată când le iau din bibliotecă mă asigur că nu sunt murdară pe mâini (fondul de ten e o adevărată problemă pentru mine). Partea faină e că, într-adevăr, cartonul copertelor e atât de fain încât pot fi șterse cu un strop de apă 🙂

AirBrush_20190705165956.jpg

Până pe 25 iulie 2019 la Cărturești vă puteți bucura de o ofertă de 20% reducere la toate titlurile editurii Baroque Books & Arts.

Parfumuri de legendă –  Anne DAVIS & Bertrand MEYER – STABLEY

1984524-0.jpegNu mă număr printre femeile înnebunite după parfumuri. De fapt, vreo câțiva ani am renuntat complet la parfum, nici la ocazii speciale nu îl foloseam. De vreun an însă mă dau din când în când cu Gucci Première de la Gucci pentru că e discret și plăcut și pentru că mi-l face Gabi cadou de fiecare dată și tot ce e cadou de la el înseamnă dragoste și bucurie. Dar îmi place să citesc despre ele.

Chanel 5, Miss Dior sau Opium sunt doar câteva dintre parfumurile celebre despre care Anne Davis și Bertrand Meyer povestesc în cartea Parfumuri de legendă. Ce mi-a plăcut e faptul că, pe lângă povestea parfumurilor, autorii aduc în poveste și o grămadă de detalii despre creatorii lor.

Găsiți cartea aici: Cărturești și aici: Libris.

12 creatoare care au schimbat istoria – Bertrand MEYER – STABLEY

9786068564005-2653649.jpgN-am apucat să o citesc în întregime, însă am tras puțin cu ochiul pe la Coco Chanel, Nina Ricci, Vivienne Westwood și Miuccia Prada și m-am convins că e mai întâi o carte aspirațională, mai mult de cultură generală și mai apoi despre modă.

Cred că e o carte pe care ar trebui să o citească oricine, dar dacă ar fi să fac o recomandare specială aș recomanda-o mai ales femeilor 🙂 În paginile sale vor descoperi o mână de femei care au dărâmat stereotipuri și au construit imperii în vremuri tulburi – femei îndrăznețe, creative, nonconformiste, geniale.

Dacă v-am făcut curioși, o găsiți aici: Cărturești sau aici: Libris.

Arta de a pune lucrurile la locul lor – Dominique LOREAU

9786068564364-2922804.jpgAm promis că voi face o recenzie pentru cartea asta întrucât am găsit foarte multe sfaturi practice, ușor de implementat, care merită share-uite.

Stabilită în Japonia de peste douăzeci de ani, Dominique Loreau este fascinată de stilul de viață din țara adoptivă și transpune în cărțile sale principiul less is more – de la casa prea aglomerată cu nimicuri pe care nu le folosim până la gânduri și emoții care nu ne sunt necesare.

Dominique Loreau spune că dezordinea din casele noastre are o influență directă asupra felului în care ne simțim, iar acest lucru spune ceva despre felul în care ne trăim viețile. Astfel, o casă ordonată ne îndeamnă la o viață mai echilibrată și tihnită în care accentul e pus pe a trăi în loc de a avea și a consuma.

De găsit o găsiți aici: Cărturești sau aici: Libris.

Expert în vin în 24 de ore – Jancis ROBINSON

1032159-0.jpegUltima carte cumpărată luna trecută de la Baroque Books & Art este un scurt manual despre vin pentru începători: de la o scurtă istorie a tipurilor de vin și a regiunilor vinicole la cum alegem vinul potrivit, ce vor să ne spună sticlele și etichetele, cum degustăm, cum asortăm vinul cu mâncarea și cu ocazia potrivită până la accesorii sau tips & tricks despre cum deschidem o sticlă de vin, cum păstrăm vinul odată deschisă sticla, la cum îl stocăm.

Mie îmi plac foarte mult vinul alb și prosecco, dar nu știam nimic despre vinuri și recent mi-am dat seama că mi-ar plăcea să aflu una-alta, așa, doar pentru cultura mea generală.

Și e chiar interesantă pentru că scriitura nu e pretențioasă și ajută cititorul începător în ale vinului să înțeleagă the basics.

Poate fi achiziționată aici: Cărturești sau aici: Libris.

4. Psihologie și dezvoltare personală

Triumful inimii – Iertarea într-o lume neiertătoare – Megan FELDMAN BETTENCOURT

Recunosc că nu sunt neapărat fanul cărților de dezvoltare personală. M-a obosit foarte mult discursul din vremurile pozitivismului exagerat când era suficient să te uiți în oglindă, să-ți spui cât ești de frumoasă, deșteaptă, deosebită și ieșită din comun și gata, rezolvai toate traumele, frustrările, nemulțumirile. Din punctul meu de vedere pozitivismul exagerat este toxic și blochează adevăratele emoții și probleme, probleme care nu se vor rezolva niciodată de la sine, ci vor continua să se acumuleze până când, inevitabil, vor exploda și îi va face pe cei din jur să se întrebe: ce s-a întâmplat? părea atât de fericit/ă…

Apoi mai e și faptul că o mână de idei, aceleași idei, sunt preluate obsesiv de toți autorii de dezvoltare personală până când acestea, deși interesante, își pierd din autenticitate și devin expirate și obositoare.

Nu mai spun că în acest domeniu există și foarte mulți impostori care au găsit o portiță de a face bani, dar care n-au studii de specialitate, ci pur și simplu reciclează ideile pe care le-au citit la alți autori pe principiul bla bla bla poate oricine. 

Evident că există și profesioniști, și cărți interesante, și lecții de învățat, dar în principiu,  din cauza motivelor de mai sus, veți găsi rar recomandări din zona asta. Psihologia, în schimb, va fi din ce în ce mai prezentă 🙂

450817-0.jpgCe-i cu Triumful inimii? Nu știu prea bine, e o carte pe care am primit-o cadou la una dintre comenzi. N-am apucat să o citesc, dar am răsfoit-o puțin și pare interesantă – e o colecție de povești de pe canapea, de tipul cărților din zona de psihologie practică, cu perspective diferite despre iertare. În plus, am văzut că are recenzii bune, deși dacă ar fi  fost să mă iau după titlu, recunosc că nu aș fi cumpărat-o niciodată.

Dacă vi se pare că ați putea extrage ceva interesant din ea, o găsiți aici: Cărturești sau aici: Libris.

Să știți că e deja mijlocul lunii și mi-am cumpărat o singură carte, deci s-ar putea ca luna viitoare articolul lunar să fie nițel mai scurt. Poate e timpul să fiu mai chibzuită cu bugetul pentru cărți 😀

Sunt tare curioasă dacă ați citit vreuna dintre cărțile recomandate și dacă da, recunosc că mi-ar plăcea să aflu care au fost lecțiile pe care le considerați important de share-uit cu cei din jurul vostru.

În plus, lista voastră cu lecturile lunii iunie cum arată? Cu ce cărți ați reușit să vă îmbogățiți biblioteca și mintea luna trecută?

Lecturi cu folos,

Cristina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.