Mă știți deja, îmi plac cărțile atât de mult încât lună de lună îmi cumpăr minim 10-20 de cărți din domenii diverse. Oriunde merg am neapărat două-trei cărți cu mine, urmăresc o grămadă de site-uri cu cărți, fac printscreen-uri atunci când văd o recomandare care mi se pare bună, citesc mai multe cărți în paralel și nu am bucurie mai mare decât atunci când ajung la finalul unei cărți pe care o trec mândră pe lista cărților citite.

Anul acesta am citit peste 50 de cărți și, deși nu este o cifră impresionantă, mă face tare mândră pentru că am reușit să reiau un obicei pe care l-am avut ani de zile, dar pe care l-am pierdut în ultimii ani din cauza oboselii permanente.

Recent, am mutat @cărțile_Cristinei pe instagram și, zi de zi, aflu despre noi și noi recomandări de cărți interesante de la alți bookstagramări din comunitate. Încerc astfel, pe cât posibil, să fiu cât mai mult parte din lumea asta atât de faină a cărților 🙂

Așa că, după cum v-am spus deja și pe facebook & instagram, n-aveam cum să ratez a șaptea ediție FILIT, adică Festivalul Internațional de Literatură și Traduceri, care va avea loc în perioada 2-6 octombrie chiar la mine acasă, în Iași.

Anul acesta, la a șaptea sa ediție, am bucuria să fiu blogger oficial FILIT, alături de alți 14 bloggeri din comunitatea ieșeană pe care vă încurajez cu toată inima să îi urmăriți pe canalele lor de social media.

bloggeri-filit.jpg
O parte din echipa de bloggeri FILIT 2019

Vânătoarea de cărți FILIT 2019

Pe lângă faptul că voi avea grijă să împărtășesc cu voi toate noutățile despre FILIT atât în perioada pre-festival, cât și în timpul festivalului, o altă misiune pe care o am în calitate de blogger oficial FILIT este să organizez alături de ceilalți colegi bloggeri celebra vânătoare de cărți, deja tradiție a festivalului.

Dacă n-ați mai participat până acum, trebuie să știți că fiecare blogger participant a ales câte o carte scrisă de autorii care vor fi prezenți la FILIT, a ascuns-o într-un loc din oraș și va posta pe canalele sale de social media indicii despre locul ascunzătorii până când cineva, aka un pasionat de cărți și de citit, o va găsi.

Eu am ales Busola lui Mathias Enard, roman care a primit prestigiosul premiul Goncourt în 2015 și despre care Le Monde scria:

„Iată un text profund melancolic, pentru că toate idealurile personajelor sunt spulberate brutal de ecourile prezentului imediat, care se fac auzite – războiul din Siria, distrugerea Palmirei… De altfel, cartea le este și dedicată sirienilor.“ 

70685437_1143213639210570_5342563154398281728_n.jpg

Care sunt regulile jocului sau cum puteți intra în posesia unei cărți grozave despre muzică, Orient și Occident?

Well, simple și puține.

 1. Zi de zi, până când cineva o va găsi, va trebui să fiți cu ochii pe conturile mele de facebook & instagram unde voi posta câte un indiciu despre locul în care se află această super carte.
 2. Dacă ați ghicit locul unde credeți că ar fi posibil să găsiți cartea, mergeți acolo cât mai repede posibil.
 3. Cel/cea care va găsi cartea va trebui să se pozeze cu cartea, să posteze în social media și să îmi dea un tag astfel încât eu să pot pune stop joc.
 4. Câștigătorul se va bucura de o carte faină, iar în octombrie va avea ocazia să-i întâlnească autorul în cadrul FILIT.
 5. The End. Happy End.

Așadar, cine e gata pentru #bookhunt FILIT? 🙂

Ce ar fi mai fi fain să știți despre FILIT 2019?

După cum vă spuneam mai sus, a șaptea ediție FILIT va avea loc în perioada 2-6 octombrie, adică vor fi 5 zile cu peste 100 de evenimente, la care organizatorii estimează că vor participa 30 000 de oameni. Scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti culturali, bloggeri și pasionați de literatură și traduceri din țară și din străinătate își vor da întâlnire la unul dintre cele mai mari festivaluri literare din Europa.

Programul festivalului va fi anunțat în curând, dar câteva informații tot s-au strecurat de la organizatori:

 1. Serile FILIT – pe scena Teatrului Național “Vasile Alecsandri”, în Sala Mare
 • 3 octombrie 2019 – invitată María Dueñas, gazda serii Robert Șerban
 • 4 octombrie 2019 –  invitat Richard Ford, gazda serii Marius Chivu
 • 5 octombrie 2019 – invitat Mihail Șișkin, gazda serii Cătălin Sava
 • 6 octombrie 2019 –  invitat Mathias Enard, gazda serii Matei Vișniec

Rezervările online se pot face aici: serile FILIT.

 1. Colecția Creangă 2.0 – un proiect editorial inedit

Cinci scriitori contemporani au acceptat provocarea de a scrie câte o continuare a unei povești de Ion Creangă:

 • Matei Vișniec –Capra cu trei iezi 2.0
 • Bogdan Alexandru Stănescu – Prostia omenească 2.0
 • Veronica D. Niculescu – Harap Alb 2.0
 • Lavinia Braniște – Punguța cu doi bani 2.0
 • Alexandru Vakulovski – Ivan Turbincă 2.0

Ilustrațiile sunt realizate de Adrian Serghie 🙂

Imagine-creanga.jpg

 1. Scriitori români și străini vor fi prezenți la FILIT 2019

În cadrul FILIT 2019, cititorii îi pot întâlni pe pe scriitorii străini Richard Ford (SUA), Mihail Șîșkin (Rusia), María Dueñas (Spania), Mathias Énard și Lionel Duroy (Franța), Sjón (Islanda), Kim Leine (Danemarca), Herman Koch (Olanda), Aslı Erdoğan (Turcia), Ahmed Saadawi (Irak), Svetislav Basara (Serbia), Drago Jančar (Slovenia), Geneviève Damas (Belgia), Faruk Šehić (Bosnia și Herțegovina), dar și mulți scriitori români: Diana Bădica, Dan Coman, Andrei Crăciun, Bogdan Georgescu, Florin Irimia, Emanuela Iurkin, Olga Macrinici, Dan Miron, Cătălin Pavel, Dan Pleșa, Simona Popescu, Andreea Răsuceanu, Doina Ruști, Bogdan Suceavă.

Tot la Casa FILIT se vor organiza evenimente dedicate poeziei, literaturii pentru copii sau literaturii fantasy, pe lângă atelierele, dezbaterile și întâlnirile cu scriitorii prezenți la festival.

Festivalul Internațional de Literatură și Traduceri este o ocazie minunată de a intra în contact cu scriitorii români și străini, criticii literari și jurnaliștii culturali, editorii și traducătorii momentului. Vor fi cinci zile culturale în care veți putea afla lucruri noi despre scriitorii contemporani, într-o atmosferă care va îndemna la descoperirea lumii prin lectură 🙂

Și ca să fiți siguri că nu veți pierde noutățile, like & follow conturilor oficiale FILIT: facebook & instagram. Evident, neapărat join la eveniment.

Ne vedem acolo?

Cristina

P.S. Stați cu ochii pe online, primul indiciu pentru #bookhuntFILIT e pe drum 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.